Meisi & Raisu

Kaikki pennut ovat muuttaneet uusiin koteihinsa!

Pennut ovat syntyneet 31.12.2022!

Pennut saapuivat maailmaan hieman etuajassa, ja päättivät syntyä uudenvuoden aattona, vielä vuoden 2022 puolella. Synnytys sujui mallikkaasti ja kaikki pennut olivat kolmessa tunnissa jo maailmassa. Emo ja pennut voivat hyvin.

Saimme viisi ihanaa pentua, syntymäjärjestyksessä:
red merle tri uros "Kaneli"
red merle tri uros "Pähkinä"
musta tri narttu "Pippuri"
red merle tri uros "Manteli"
blue merle tri uros "Oregano"

KAIKKI PENNUT OVAT VARATTUJA! 

Kuvassa järjestys: Manteli, Oregano, Pippuri, Kaneli, Pähkinä

Odotamme pentuja syntyväksi viikolla 1 (n. 5.1.2023). Pentue on molemmille vanhemmille (ja kasvattajalle) ensimmäinen. Raisu on n. 2,5v Suomessa syntynyt uros, joka harrastaa päälajinaan agilitya. Meisi on 2,5-vuotias ranskantuontinarttu, ja myös Meisin päälaji on agility. Molemmat koirat osaavat relata kotona, mutta syttyvät aina täysillä tekemisestä. Voit lukea tarkemmin koirien kuvauksista alempaa.

Tästä pentueesta odotetaan ystävällisiä, persoonallisia, miellyttämisenhaluisia high drive -koiria, jotka sopivat monenlaisiin harrastuksiin. Näistä koirista tuskin pelkkiä sohvanlämmittimiä tulee, vaan omistajan tulee varautua tarjoamaan koiralle riittävästi mielekästä touhua ja tulee olla valmis paneutumaan mahdollisiin haasteisiin, etenkin nuoruuden myrskyissä. Tämän pentueen yksilöt voivat kasvaa rotumääritelmän toivottua kokoa suuremmiksi, mutta kasvattajana olen sen "riskin" valmis ottamaan. Voi myös olla, että ne jäävät rotumääritelmän koon sisään, koko on varsinaista geenilottoa. Uros tasapainottaa terveystuloksillaan nartun heikompia tuloksia. Molemmat ovat rakenteeltaan rodunomaisia, sopusuhtaisia ja hyvin liikkuvia harrastuskoiria, mutta Raisulla on hieman voimakkaammat kulmaukset ja niitä toivon pentuihinkin tulevan. 

Yhdistelmästä voidaan odottaa kaikkia värejä ja tan-merkkejä, sekä sinisiä silmiä niin merleille kuin trikeille. Pennut voivat olla MDR1- ja/tai DM-kantajia. Kantajuus ei itsessään haittaa koiraa, paitsi MDR1-kantajan on hyvä tiedostaa kantajuus esim. ELL-käynneillä. 

FI MVA WESTGROVE MIDSUMMER MADNESS
"Raisu"

s. 19.6.2020 Suomi
blue merle valkoisin ja tan -merkein
46 cm / 15,5 kg

lonkat: A/A
kyynärät: 0/0
selkä: LTV0, VA0, SP0
polvet: 0/0
olat: terve/terve
silmät: terveet 05/2022
sydän: ok
täysi hampaisto, leikkaava purenta


DNA:
PRA, MDR1, DM, CEA, HUU, HSF4, CMR1, CD, CDDY: terve
väri: m/M, B/b ("red factored")
kantaa ALX4-sinisilmägeeniä

Näyttelytulos: FI MVA
Muuta: Raisu kilpailee agilityn SL2-luokassa.


Lyhyt kuvaus Raisusta:

Raisun luonnetta voi kuvata parhaiten yhdellä sanalla: partiopoika. Hänellä on suuri ja herkkä sielu, ja hän on uskollinen, kiltti ja haluaa aina miellyttää ja tehdä parhaansa omaksi katsomilleen ihmisilleen. Kääntöpuolena herkkyydelle on se, että kun hän reagoi asioihin, hän reagoi isosti ja se voi välillä säikäyttää vaikka missään nimessä pahaa hän ei tahdo kenellekään. Toki nuoren iän puolestakin omien reaktioiden hallinta on vielä haastavaa, mutta mitä enemmän ikää on kertynyt sen harkitsevammaksi Raisu on muuttunut. Raisu on koko elämänsä elänyt laumassa ja nuorempana oli koirasosiaalinen ja tuli kaikkien kanssa toimeen. Murkkuiän alkaessa Raisu alkoi suhtautumaan varauksellisesti muihin uroksiin ja jos joku uros vähänkin kiihdytti häntä ja antoi syytä reagoida niin Raisu teki sen varmasti. Tämän asian kanssa teemme edelleen töitä ja koko ajan olemme menneet parempaan suuntaan. Kotona edelleen asuu muitakin uroksia ja Raisu tulee äärimmäisen hyvin toimeen koirien kanssa jotka eivät haasta riitaa. Narttujen kanssa samoja haasteita ei ole. 

Harrastuksissa Raisu menee täysin työmoodiin ja silloin millään ympärillä olevalla ei ole mitään merkitystä, hän tekee töitä sata lasissa - oli sitten kyse näyttelyistä, agilitystä tai vaikkapa paimennuksesta. Parhaimpia piirteitä Raisussa on juuri se, että hän on työkoira isolla T:llä. Raisu haluaa tehdä töitä ja edes ihmisellä kuka tekee hänen kanssaan ei ole siinä vaiheessa väliä. Raisun päälaji on agility, mutta muutkin lajia tukevat harrastukset ovat osa arkea mm. juoksu, hiihto, uinti, vaellus ja satunnaisesti paimennus. Lisäksi Raisun kanssa harrastetaan näyttelyitä toisen ohjaajan toimesta, ja Raisu saavuttikin Suomen Muotovalion arvon elokuussa -22. 

Raisu on helppo asuin- sekä matkakumppani. Hänelle riittää kun saa olla omien ihmisten tai jopa lainaihmisten parissa, oli kyseessä sitten metsän keskellä teltassa olosta, hotellimajoituksessa, yökylässä kaverilla tai siellä kotona olosta. Kaikki käy ja Raisu ei stressaa mistään turhasta. Hänet voi huoletta jättää yksin hoitoon vieraaseenkin paikkaan ja hänet löytää luultavasti nukkumasta jostain kun tulee hakemaan. Kun ei ole mitään tekemistä, Raisu lepää mielellään, mutta kun lähdetään töihin hän syttyy 110 %. Raisun kanssa eletään aktiivista harrastus/urheilukoiran elämää. Laumaan kuuluvat koiraveljet sekä kolme alle 10-vuotiasta tyttöä, joiden kanssa arjesta ei koskaan tule liian tylsää.

Raisu on ollut minulla hoidossa yhteensä noin pari viikkoa ja olen hämmästynyt miten mutkattomasti Raisu sujahti laumaani. Hän on todellinen herrasmies tyttöjen kanssa ja Raisun kanssa arki oli helppoa ja Raisu on myös hyvin läheisyydenkaipuinen ja ihmisrakas poika.

RAISON DU PIC D'ESPADE
"Meisi"

s. 21.5.2020 Ranska
musta valkoisin ja tan -merkein
43,5 cm / 14 kg

lonkat: C/B (B2 Dr. Viefhues, Saksa)
kyynärät: 0/0
selkä: LTV0, VA1
polvet: 0/0
olat: terve/terve
silmät: terveet 06/2022
sydän: ok
täysi hampaisto, leikkaava purenta


DNA:
PRA, CEA, HUU, HSF4, CMR1, CD, CDDY: terve
MDR1, DM: kantaja
väri: m/m, B/b ("red factored")

Näyttelytulos: ERI SA
Muuta: Meisi ei ole vielä kilpaillut virallisissa agilitykisoissa, mutta se on mitattu medikokoiseksi.


Lyhyt kuvaus Meisistä:

Meisi on luonteeltaan vilkas ja lempeä narttu. Meisi rakastaa ihmisiä erityisen paljon, ja on myös melko koirasosiaalinen. Meisi tulee toimeen kaikkien kanssa kodin ulkopuolella. Meisille kuitenkin ruoka on resurssi, ja kylään saapuville vieraille koirille näyttää sen helposti. Kotona oman lauman kesken ei kuitenkaan ole koskaan ollut resurssikiistoja. Erityisen paljon Meisi rakastaa lapsia, ja yleensä hyppääkin syliin ja muiskauttaa muutamat suukot poskelle.

Harrastuksissa Meisi on melko kiihkeä, ja etenkin agilityssa se syttyy tekemiseen isosti. Meisi on vauhdikas aksakoira, mutta toisaalta aika kiltti eikä tee omia ratkaisuja liiaksi, vaan kuuntelee ohjaajaa ja haluaa miellyttää. Meisi on ollut helppo koulutettava, koska se palkkautuu erittäin hyvin sekä ruoalla että lelulla. Meisi on väläytellyt myös paimenkoiran taitoja lampailla, mutta enemmän treenatessa sille tuli kuitenkin itsevarmuuspula (1-vuotiaana), ja ollaan nyt pidetty taukoa paimennuksesta. Uskoisin että nyt aikuisemman koiran itsevarmuudella sujuisi taas paremmin.

Kotona Meisi käytännössä nukkuu. Sillä on erinomainen on/off -nappi tässä suhteessa, eli se elää täysillä silloin kun mennään ja tehdään, mutta kotona se sitten myöskin lepää antaumuksella. Meisi on myös emäntänsä varjo, ja kotona tarkkaan pitää tiedossaan missä mamma menee, tosin nykyään sen ei tarvitse tulla mukaan ihan vessaan saakka. Meisi tykkää olla lähellä, ja nauttii kovasti huomiosta.

Meisi on muutenkin rauhoittunut aikalailla aikuistuessaan, ja esimerkiksi näyttelyissä sen kanssa on varsin helppo olla ja chillailla. Nuorempana oli enemmän piippailua ja levottomuutta, nyt oikeastaan makoillaan rauhassa ja maltetaan odottaa. 

Perheemme muutti keväällä -22 ja samalla perheemme kokoonpano hieman muuttui. Tästä Meisin sielunmaisema järkkyi muutaman kuukauden ajaksi, ja se ilmeni stressikäyttäytymisenä - eli yksinolojen alkuun se oli levoton ja ei heti rauhoittunut. Lisäksi se reagoi aluksi uusiin ääniin niitä ihmettelemällä ja hieman levottomasti, ja tällaista käytöstä ei ollut aikaisemmassa kodissa ollut. Onneksi muutamassa kuukaudessa tilanne rauhoittui ja jo kesällä Meisi on ollut oma itsensä ja yksinolot ovat taas sujuneet normaaliin, rauhalliseen tapaansa kesästä saakka. Nyt Meisi asuu emännän ja "koirasiskon" kanssa luhtitalossa. Meisillä ei ole kovin vahva vartiointivietti.

Kaikesta huolimatta Meisi on luonteeltaan mielestäni lähes täydellinen pampai, ja toivonkin kovasti saavani jatkoa hänestä kasvatustyöhöni. Toivotaan lempeää ja sopivan vilkasta luonnetta myös pennuille!

Pentueen sukutaulu

WESTGROVE MIDSUMMER MADNESS

blue merle
PLATINUM MORGAN LE FAY AT WESTGROVE

black tri
PLATINUM K’S ARTHUR THE GERBIL KING SHAFFERT’S 2 FAST 4 YOU AT KARENS
LONE PINE’S DIAMOND CINDER
PLATINUM K’S LADY LOLA JEM’S PLATINUM K MAGIC
LONE PINE’S DIAMOND CINDER
MOONBABY'S WICKED BEAUTY

red merle
MOONBABY'S WHEN IT COUNTS LEGACY'S LIVE FREE OR DIE
ALTA CHYNA ROSE
MOONBABY'S END GAME PRIZM'S WIZARD
MOONBABY'S STARSTRUCK NY MOONLIGHT
RAISON DU PIC D'ESPADE

black tri
LINDERLAND’S CLICK CLICK BOOM

black tri
RADIANT MAR-A-LAGOS READY FOR TAKE OFF TAYCIN’S BLACK BEAR OF THISTLE CREEK
MAR-A-LAGOS FLYING EMBER
MAR-A-LAGOS PECCADILLO MAR-A-LAGOS PROTOTYPE
MAR-A-LAGOS BURNING RUBBER
NOUCHKA DU PIC D'ESPADE

blue merle
ABINGTONS SKYVIEW ACT OF VALOR TEACUP TREASURES LUKE
ABINGTONS MERCYME VERA WANG
ASHLAND'S GOD GUNS GUT N GLORY ASHLAND'S BRINGING THE HEAT CM
ASHLAND'S NOTHING BUT TROUBLE